Hírlevél-2017.11.17.

KAMARAI HÍRLEVÉL

I.

A Magyar Közlöny 182. számában került közzétételre az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény hatályba lépésével összefüggő egyes törvények és egyéb igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló 2017. évi CXXXVI. törvény, ahogy mi nevezzük az Üttv. saláta törvény.

E törvény 95. § (7) bekezdése módosította a magánokirat Pp-beli szabályát, így a Pp. 325. § (1) bekezdés b./ pontja a következő szöveggel lép hatályba:

Teljes bizonyító erejű a magánokirat, ha b./ két tanú igazolja, hogy az okirat aláírója a részben vagy egészben nem általa írt okiratot előttük írta alá, vagy aláírását előttük saját kezű aláírásának ismerte el; igazolásként az okiratot mindkét tanú aláírja, továbbá az okiraton a tanúk nevét és lakóhelyét – ennek hiányában tartózkodási helyét – olvashatóan is fel kell tüntetni.

A racionális könnyítés abban jelenik meg, hogy a korábbi szabályozás szerint az olvasható nevet és a címet is saját kezűleg kellett a tanúnak aláírnia.

II.

Az Ügyvédek Lapja online adott tájékoztatást arról, hogy a katát, mint egyszerűsített adózási formát 2018-tól az ügyvédi irodák is választhatják, és arra már decembertől be lehet jelentkezni. Csatoljuk az erre vonatkozó cikket.

III.

Fontos szolgálati közlemény, hogy a korábban jelzett Pp-s oktatásra nem 2017. november 24-én kerül sor, hanem előreláthatólag december 1-jén 8,30 órától 12 óráig. A hivatalos értesítés továbbra sem érkezett meg, így az időpontváltozás lehetősége változatlanul adott. A közleményt csupán azért adtam ki, hogy november 24-re az ügyvédek szabadon osszák be a munkaidejüket.

Gyula, 2017. november 17.
Dr. Csomós Tamás
Elnök

_Katázhatnak jövőre az ügyvédi irodák is _ Ügyvédek Lapja Online – 2017.11

A hozzászólások le vannak tiltva.